Eldőlt, lesz-e kék lap a fociban

Játékszabályok
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Email
RSS
INSTAGRAM

Korábban felvetődött, hogy a sárga és piros lap használata mellett a jövőben a játékvezetők kék lappal is szankcionálhassák a renitens játékosokat.

Nagyon úgy fest, döntés született a kék lap jövőbeli bevezetése kapcsán. Az elmúlt hetek, hónapok során attól volt hangos a sajtó, hogy már a következő idényben bevezetésre kerülhet az új szankciós eszköz alkalmazása.

Februárban még arról szóltak a hírek, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete, az IFAB jóváhagyta, hogy bevezessék a kék lapot a labdarúgásban. Erről elsőként a The Telegraph értesült.

Az elképzelés az volt, hogy az a játékos, akik kék lapos figyelmeztetésben részesül szabálytalanság elkövetése okán, tíz percre el kell, hogy hagyja a pályát. Két kék lap, vagy egy sárga és egy kék lap együtt ugyanúgy piros lapot ér a koncepció alapján.

Volt olyan edző, aki aggodalmát fejezte ki a kék lap kapcsán. Ange Postecoglou, a Tottenham trénere arra világított rá, hogy így az emberhátrányban lévő csapatok nyilvánvalóan húzni fogják az időt abban a 10 percben, ami ellentétes a sport és a szurkolók érdekeivel. Aligha akarja bárki is azt látni, hogy egy csapat minden eszközzel húzza az időt tíz kínzóan hosszú percen át.

Eredetileg úgy volt, hogy alacsonyabb osztályú bajnokságokban tesztelik a kék kártya bevezetését, majd a nyártól élvonalbeli pontvadászatokban is használhatják ezt a büntetési módot a játékvezetők. A vármegyei labdarúgóknak azonban úgy fest, nem kell attól tartaniuk, hogy bonyolódik az életük.

Aki tehát leadta már a rendelését a büntetőpad megalkotására, az alighanem pórul járt. Gianni Infantino, a FIFA elnöke ugyanis azt mondta, hogy a szövetség “piros lapot mutat a kék lapnak”.

Mindez azt jelenti, hogy nem fogják bevezetni a kék lapot a legmagasabb szinten. Ha pedig ott nem fogják alkalmazni, akkor valószínűleg az alacsonyabb osztályokban sem bonyolítják a dolgokat egy újabb kártyatípus bevezetésével.

Nyitókép: Unsplash

Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Email
RSS
INSTAGRAM

Vélemény, hozzászólás?