Nem lehet ezentúl trükközni: megszűnnek a papír alapú sportorvosi engedélyek és igazolások!

Fejér megye, Fejér Megye I, Fejér Megye II, Fejér Megye III
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Email
RSS
INSTAGRAM

Kötelező lesz feltölteni a TAJ kártyák másolatát is. Ez a döntés minden vármegyei csapatot érzékenyen érinthet.

Az MLSZ 2020-2025 közötti Digitális Stratégiája a versenyzésben és ügyintézésben is a teljes digitalizációt célozta meg, ebbe beletartoznak a veresnyengedélyek és sportorvosi igazolások digitalizációja is – jelent az MLSZ Fejér Vármegyei Igazgatósága által közzétett friss dokumentumban.

Az érintett felek közötti egyeztetések a veresnyengedélyek digitalizációja kapcsán jelenleg is zajlanak, így annak ütemezése sem ismert még. A sportorvosi igazolások digitalizációja kapcsán viszont konkrétumok is napvilágot láttak.

A sportpolitikáért felelős Honvédelmi Minisztériummal valamint az Országos Sportegészségügyi Intézettel is tárgyalt a Magyar Labdarúgó Szövetség. Beszámoltak a fejleményekről is.

Az MLSZ célja, hogy 2025. július 1-től ne legyenek papír alapú sportorvosi engedélyek. Ez azt jelenti, hogy nem a most következő, hanem a 2025/2026-os idénytől lenne mindez így.

Az MLSZ által szervezett minden versenyrendszer minden meccsének jegyzőkönyvébe versenyengedéllyel rendelkező játékost akkor lehetne rögzíteni, ha a játékos az OSEI nyilvántartásban érvényes sportorvosi engedéllyel rendelkezik.

Magyarul sportorvosi vizsgálatra ezt követően is el kell mennie minden labdarúgónak, aki versenyengedélyt szeretne. A vizsgálattal kapcsolatos adminisztráció, az eredmény tárolása és annak ellenőrzése viszont változni fog.

Fontos változás az idei nyártól

2024. július 1-től az IFA rendszerben versenyengedélyt magyar állampolgárok számára csak a Társadalombiztosítási Azonosító Jelet, ismertebb nevén TAJ számot tartalmazó hatósági igazolvány, azaz TAJ kártya elektronikus másolatának IFA rendszerbe való feltöltése esetén, és a feltöltött TAJ kártya alapján a TAJ szám IFA rendszerbe való rögzítését követően lehet majd.

A TAJ kártyák rendszerbe való rögzítését csak egyszer kell elvégezni. Később újabb versenyengedély igénylésekor erre már nem lesz szükség.

Külföldi, valamint kettős állampolgárokra ez a szabály nem vonatkozik. Ennek oka, hogy ők általában nem rendelkeznek TAJ kártyával. Ezen labdarúgók sportorvosi engedélyeinek érvényességének ellenőrzése az OSEI által egyedileg generált, MLSZ részére átadott azonosítókkal fog történni.

Az MLSZ javasolja a kluboknak, hogy már most, a 2024/2025-ös bajnoki évad előtt kezdjenek el intézkedni. Érdemes mielőbb összegyűjteni a magyar labdarúgók TAJ kártya-másolatait.

Jó hír, hogy a 2025/2026-os szezontól az MLSZ szerint jelentős könnyebbséggel fog járni a sportorvosi vizsgálatokra való bejelentkezés. Ennek kapcsán részletekről nem tett még közzé finormációkat a szervezet, de az ígéretek szerint a későbbiek során ez meg fog történni.

Nyitókép: FociDrukker.com

Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Email
RSS
INSTAGRAM

Vélemény, hozzászólás?