Finoman szólva sem volt egy sikertörténet az Alba Liga Kupa

Fejér megye, Kispályás bajnokság
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Email
RSS
INSTAGRAM

Összesen 4 csapat nevezett a 47 együttesből egy közel 100 ezer főt számláló városban.

Bármely csapat jogosult volt nevezni az Alba Liga Kupára, amely részt vett a 2023/2024-es pontvadászatok egyikében. A 47 együttesből azonban csak 4 csapat fizette ki az igen borsos, 30 ezer forintos nevezési díjat.

Nem volt kiemelés, így osztálytól függetlenül bárkit bárkivel összesorsolhattak. Annyi könnyítés volt, hogy mindenkinek két vereséget kellett elszenvednie ahhoz az eredeti kiírás szerint, hogy kiessen a kupából.

Persze semmi sem zárta ki azt, hogy egy harmadosztályú együttes egymás után játsszon két első osztályú együttessel, hiszen nem lehetett tudni, mely csapatok fognak nevezni és melyek nem. Sokan talán úgy érezték, nem ér egy-egy mérkőzés 15 ezer forintot, így aztán nem is vettek részt az Alba Liga Kupa küzdelmeiben.

A harmadosztályból a Kalafa SE és a Kincsesbánya, a másodosztályból a Gast Universal-Farkas Falka, az első osztályból pedig egyedül a Bádogos-Plár Kft. nevezett. Hogy például a többi első osztályú gárda miért maradt távol a sorozattól, az rejtély.

A nevezők listája alapján előre lehetett sejteni, hogy a Bádogos-Plár Kft. újabb trófeával gazdagíthatja nem csekély gyűjteményét. Valószínűleg azonban nem ez a kupa kerül majd a legelőkelőbb helyre abban a bizonyos vitrinben.

Az első fordulóban a Gast Universal-Farkas Falka 15-1-re páholta el a Kalafa SE csapatát. Hasonlóan nagy arányú győzelmet ért el a Bádogos-Plár Kft. a Kincsesbánya ellen, az a mérkőzés 11-4-es eredménnyel zárult.

A következő körben a Kincsesbánya a Kalafa SE együttesével mérkőzött volna meg. A Kalafa SE azonban nem állt ki a meccsre. A másik találkozót megrendezték, a Bádogos-Plár Kft. 7-5-re győzte le a Gast Universal-Farkas Falka alakulatát. Ez volt a sorozat legizgalmasabb mérkőzése.

A harmadik fordulóban a Kincsesbánya a Gast Universal-Farkas Falka csapatával meccselt. Ezt a Kincsesbánya nyerte 3-1-re, így ismét megmérkőzhetett a Bádogos-Plár Kft. együttesével.

A voltaképpen döntő mérkőzést 5-3-ra nyerte a Bádogos-Plár Kft., amely az Alba Liga Kupa győztesének mondhatta magát a találkozót követően. Meglepődnénk, ha a következő idényben ebben a formátumban kerülne megrendezésre ez a sorozat.

Mi lesz az Alba Ligával?

Arról egyelőre nincs hír, hogy az Alba Liga őszi szezonja mikor és hány csapattal kezdődhet. Erősen kérdéses, hogy a jelenlegi létszámot sikerül-e tartani, hiszen azzal, hogy lényegében minden csapat abba az osztályba nevez, ahova szeretne, gyakran hatalmas tudásbeli különbség alakul ki az együttesek között. Egyértelműen káros hatással volt Székesfehérváron a kispályás futball népszerűségére az, hogy a Városi kispályás bajnokságban megszokott kieséses/feljutásos rendszer eltörlésre került, ezt jól igazolják a számok is.

Mivel arra vonatkozólag sincs semmilyen megkötés az Üzleti Ligával ellentétben, hogy az Alba Liga harmadosztályban ne vehessenek részt félprofi, vármegye egyes vagy akár magasabb osztályban szereplő játékosok, így gyakran olyan furcsa helyzet alakul ki, hogy a harmadosztály utolsó helyezettjeiben a vármegye egyben sztenderd alapembernek számító játékosok rohamozzák teljesen amatőr játékosokból álló együttesek kapuját. Ilyen feltételek mellett érthető okokból kétszer is meggondolják a baráti társaságok, amelyek csak szeretnének egy jót focizni szervezett körülmények között, hogy benevezzenek-e egy papíron amatőrnek mondott kispályás bajnokságba.

Hogy a szervezők hajlandók-e átgondolni ezeket a problémákat, és megpróbálják-e olyan módon kiírni az Alba Liga következő évi küzdelmeit, hogy vonzóbb legyen a valóban amatőr futballra vágyók számára, egyelőre rejtély.

Nyitókép: FociDrukker.com

Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Email
RSS
INSTAGRAM

Vélemény, hozzászólás?