Baj van az utánpótlásban: 3 csapat visszalépett, az abaiaknál is gond lehet

Fejér megye, Utánpótlás
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Email
RSS
INSTAGRAM

Alig kezdődött el az új szezon, máris sorra jelentik be a csapatok visszalépését.

Évek óta komoly létszámhiányokkal küzdenek a különböző települések utánpótlás csapatai. A nagyobb klubok sorra csábítják magukhoz a tehetséges gyerekeket, ami az ő szemszögükből érthető, ám a folyamatnak komoly következménye van.

Ha marad is elegendő létszám a kisebb csapatoknál, akkor sokszor a keretek minőségével van probléma. Rengeteg utánpótlás együttessel esett meg az előző idényben is, hogy hatalmas verést kaptak, sokszor kétszámjegyű különbség alakul ki az utánpótlás csapatok mérkőzésein.

Ezek után nem csoda, ha sok gyereknek elmegy a kedve a versenyszerű futballtól, rosszabb esetben magától a labdarúgástól és általában véve a sporttól is. Vannak olyan esetek, ahol a szülő nem engedi kitenni a gyermeket olyan traumának, hogy csemetéje olyan együttesben lépjen pályára, amelyik kikap mondjuk 35-0-ra.

A friss értesítőből kiderül, hogy most újabb három klub léptette vissza utánpótlás csapatát. A Velence SE U-13-as, a Martonvásár U-15-ös és a Cece U-15-ös csapatáról van szó.

Abán is létszámproblémákkal küzdenek. Az U-19-es csapat ugyanis csak 10 fővel állt ki a Mezőfalva ellen. Az abaiak ezért figyelmeztetésben részesültek, pedig aligha jó kedvükben mentek fel a pályára eggyel kevesebben.

Figyelmeztetések, megrovások és bírságok helyett talán játékostoborzókat kellene tartani. Rengeteg olyan fiatal labdarúgó van, amelyik nincs leigazolva, de szeret futballozni. Érdemes volna őket központilag segíteni, hogy találjanak maguknak rendszeres sportolási, versenyzési lehetőséget, lehetőség szerint a lakóhelyükhöz közel.

Fejér vármegyén belül nincsenek áthidalhatatlan távolságok. Bár a tömegközlekedés nem tökéletes, aki igazán szeret focizni, annak 50-60 kilométer sem lehet távolság. Egy 14 éves gyerek nem fog elveszni, ha vasárnap egyedül felül a buszra, pláne akkor, ha ketten, hárman kerekednek fel.

A kérdés az, hogy hányan maradtak, akik még igazán szeretnek focizni, és hol áll meg ez a jelenlegi negatív folyamat?

Nyitókép: Unsplash

Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Email
RSS
INSTAGRAM

Vélemény, hozzászólás?