Furcsa helyzet: Mit kell tenni, ha kilyukad a labda a 11-es elrúgásának pillanatában?

Játékszabályok
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Email
RSS
INSTAGRAM

Válaszol a szakértő.

Olykor megesik, hogy egy-egy vármegyei mérkőzésen kilyukad a labda. Esetenként ez a legszörnyűbb, vagy épp a legszerencsésebb pillanatban történik meg, nézőpont kérdése.

Mi a teendő akkor, ha a játékvezető büntetőt ítél, valaki odaáll, hogy elvégezze azt, ám amint elrúgja a labdát, a játékszer kilyukad?

Megkérdeztünk erről egy aktívan működő játékvezetőt.

“Külön kell bontani az esetet attól függően, hogy a labda mennyi utat tesz meg. A szabálykönyv szerint újra kell rúgatni a büntetőt abban az esetben, ha labda aközben válik alkalmatlanná, miközben előrefelé mozog, de még nem érintkezett a kapussal, sem valamelyik kapufával vagy a keresztléccel.

Ha a labda azután lyukad ki, hogy a kapus megfogta azt, vagy például a kapufa felsérti, akkor nem kell megismételni a 11-est. Ilyen esetben a játékot azonnal meg kell szakítani, és labdaejtéssel kell újrakezdeni, ha egy mérkőzés közben történik mindez. Ha egy büntetőpárbaj során következik be ilyesmi, akkor jöhet a soron következő büntető.

Természetesen nem könnyű megállapítani, hogy ha kilyukad a labda, az pontosan mikor történik meg. Ennek eldöntése a játékvezető felelőssége.”

Szeretnél játékvezető lenni? Ezen a linken jelentkezhetsz.

Nyitókép: Pixabay.com

Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Email
RSS
INSTAGRAM

Vélemény, hozzászólás?