Összevont, 16 csapatos Megye II? Működőképes elképzelés?

Fejér megye, Fejér Megye I, Fejér Megye II, Fejér Megye III

Évek óta nincs igazi tétje annak, hogy kiesik-e valaki a Megye II-ből. Vajon érdemes volna összevonni az Észak és Dél csoportot, és akár Megye IV-et is indítani?

Sokan talán csak a 2017/2018-as szezon végén döbbentek rá, hogy a kényszerű okokból 16 helyett 14 gárdával rajtoló Megye I-ből nem lesz kieső. Bár az Enying és a Baracs jelentősen lemaradva végzett az utolsó két helyen a többi csapattól, mégis megőrizhetik első osztályú tagságukat. A két Megye II-es feljutóval, a Főnix és a Kisláng alakulatával a következő idény ismét 16 csapattal rajtolhat.

A Megye II-ben időről-időre visszatérő téma, hogy neveznek olyan csapatok, melyeknek nem lenne ott a helyük, mert nincsenek egy súlycsoportban még a középmezőny végével sem. A Videoton Baráti Kör zsinórban a harmadik szezonjában sem tudta kiharcolni a bennmaradást a pályán, de könnyen lehet, hogy az előző két idényhez hasonlóan ezúttal is el tudná kerülni a kiesést a zöldasztalnál.

Mind a Megye II-es Észak, mind a Dél csoportban eldőlt már ideje korán, hogy lesz egy-egy fix kieső a Pázmánd és a Rácalmás személyében. Bár az együttesek becsületből végigjátszották az idényt, jellemzően esélyük sem nagyon nyílt a pontszerzésre. Fejér megye nagypályás felnőtt bajnokságaiban lényegében egyedül a Dél csoportban volt szó valódi kiesés elleni küzdelemről, a többi 5 csoportban ilyesmiről nem lehetett beszélni.

A bajnokságoknak így nincs valódi tétje. Nincs vérre menő ádáz harc a kiesés ellen. Idén úgy tűnik, hogy valóban azok jutnak fel a Megye II-ből, akik megnyerték a bajnokságot, ám ez üdítő kivételnek számít. Az Enying harmadikként jutott fel a Megye II-es Dél csoportból 2017 nyarán, míg a Csór harmadikként jutott fel a Megye III-ból 2016-ban.

Hogyan lehetnének kiélezettebbek a bajnokságok?

Érdekes eljátszani a gondolattal, hogyan lehetne átszervezni a bajnokságokat. Ha a Megye I-ben 16 csapat indulna, és egyetlen 16 csapatos Megye II lenne, nem is kérdés, hogy nem lennének olyan csapatok a másodosztályban, amelyek az esélytelenek nyugalmával léphetnének pályára hétről hétre. Az sem fordulhatna elő, hogy valamely csapat úgy esne ki, hogy aztán vissza is nevezhet két idényen át, hiszen vélhetően óriási harc bontakozna ki a Megye III-as csoportban a feljutásért. Az elképzelés szerint ugyanis lehetne akár egyetlen Megye III-as csoport, valamint két Megye IV-es. Mi következne ebből?

Harc lenne a bennmaradásért, értéke lenne minden egyes megcsípett pontnak a Megye I-ben, a Megye II-ben, a Megye III-ban, és rendkívül kiélezett küzdelem folyhatna a bajnoki címért még a Megye IV-ben is.

A mérleg másik serpenyőjét megvizsgálva tény, hogy ez hosszabb utazásokkal, ezáltal nagyobb költségekkel járna a klubok részéről. Az is igaz ugyanakkor, hogy Fejér megyén belül nincsenek áthidalhatatlan távolságok, végtére is ez csak egy 4358 négyzetkilométer területű megye, és nem egy bejárhatatlan nagyságú földrész.

Mi tehát a konkrét elképzelés?

 • A Megye I 16 csapatos lenne.
 • A két Megye II-es csoport, Észak és Dél felsőháza összevonásra kerülne.
 • A két Megye II-es csoport, Észak és Dél alsóháza összevonásra kerülne Megye III néven, kiegészülve a legjobb Megye III-as csapatokkal.
 • A három Megye III-as csoport két csoportra lenne osztva Megye IV néven. Logikusan a jelenlegi Megye III-as Közép csoport tagjait lehetne elosztani a Megye IV Észak és Dél között.

Az alábbi elosztás szorosabb meccseket sejtetne, a kiegyenlítettebb erőviszonyok mellett vélhetően mind a bajnoki címért, mind a kiesés elkerüléséért is komolyabb küzdelem folyna a pályákon. Ez persze csupán egy fikció.

Figyelem! A sorszámok nem helyezéseket jelölnek, csak az eligazodást segítik.

Megye I.

 1. Ikarus-Maroshegy
 2. Mór
 3. Bicske
 4. Gárdony
 5. Ercsi
 6. Martonvásár
 7. Sárosd
 8. Sárbogárd
 9. Tordas
 10. Lajoskomárom
 11. Polgárdi
 12. Mezőfalva
 13. Enying
 14. Baracs
 15. Főnix
 16. Kisláng

Megye II.

 1. Bakonycsernye
 2. Bodajk
 3. Mór II.
 4. Szár
 5. Puskás FC Kft. III.
 6. Vál
 7. Fehérvárcsurgó
 8. Mány
 9. Szabadegyháza
 10. Besnyő-Iváncsa II.
 11. Káloz
 12. Kápolnásnyék
 13. Pusztaszabolcs
 14. Sárbogárd II.
 15. Velence
 16. Vajta

Megye III.

 1. Pusztavám
 2. Csór
 3. Csákvár II.
 4. Pátka
 5. Pákozd
 6. Videoton Baráti Kör
 7. Pázmánd
 8. Nagykarácsony
 9. Ráckeresztúr
 10. Seregélyes
 11. Adony
 12. Aba-Sárvíz
 13. LMSK
 14. Rácalmás
 15. Szabadbattyán
 16. Perkáta

Megye IV. Észak

 1. Tordas II.
 2. Csabdi
 3. Zichyújfalu
 4. Dinnyés
 5. Etyek
 6. Alcsútdoboz
 7. Gyúró
 8. Újbarok
 9. Vértesboglár
 10. Vértesacsa
 11. Lovasberény
 12. Előszállás
 13. Alap
 14. Dég
 15. Kisapostag
 16. Cece
 17. Bicske II.

Megye IV. Dél

 1. Söréd
 2. Sárszentmihály
 3. Iszkaszentgyörgy
 4. Kőszárhegy
 5. Nádasdladány
 6. Magyaralmás
 7. Csákberény
 8. Csókakő
 9. Tác-Csősz
 10. Sárkeresztes
 11. Jenő
 12. Nagyvenyim
 13. Sárszentágota
 14. Mezőszilas
 15. Kulcs
 16. Lajoskomárom II.
 17. Nagylók

Bizonyára sokaknak szemet szúrt, Herceghalom csapata kimaradt a képletből, lévén nem Fejér megyei csapat.

Természetesen nincs realitása, hogy így induljon a 2018/2019-es bajnokság, hiszen az Előszállás már a kiírásnak megfelelően feljutott, és azon csapatokat sem lehetne hátrasorolni, amelyek kivívták a pályán aktuális bajnokságra szóló tagságukat. Ettől függetlenül érdekes eljátszani a gondolattal, hogy hosszabb távon lenne létjogosultsága a bajnokságok átalakításának. Te mit szólnál egy ilyen, vagy ehhez hasonló csoportbeosztáshoz? Írd meg kommentben a FociDrukker Facebook oldalán!

Vélemény, hozzászólás?