A Fejér vármegyei mennyeiben nem szerepelhetett, kénytelen volt elmenni az AC Milanba…

Fejér megye, Fejér Megye III
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Email
RSS
INSTAGRAM

Az olasz Serie A-ban megengedőbbek a szabályok.

Nem kell hosszasan böngészni ahhoz a versenykiírásokat, hogy kiderüljön, hány évesnek kell lennie valakinek ahhoz, hogy pályára léphessen Fejér vármegye felnőtt bajnokságaiban. A vármegye egyes, kettes és hármas bajnokikon való részvétel feltétele betöltött 16. év.

A szabályalkotók szándéka nemes, hiszen vélhetően az lebegett a szemük előtt a regula megalkotásakor, hogy megvédjék a fiatalokat. Egy fejlődésben lévő szervezetet megviselhetnek a felnőtt mérkőzéseken tapasztalható fizikai párharcok.

Kissé szürreális, hogy az országon belül egy vármegyével odább mások a szabályok. Tolna vármegyében a harmadosztályú bajnokságban 15. életévét betöltött játékos szerepelhet. Ez a szabály a 17., Egyéb rendelkezések című fejezet C pontjában szerepel.

A 15 éves Francesco Camarda viszont úgy döntött, ha Fejér vármegyében nem játszhat, akkor Olaszországig meg sem áll. Így lett minden idők legfiatalabb futballistája, aki az olasz élvonalban bemutatkozhatott.

Az AC Milan azt követően hívta be a keretbe, hogy Olivier Giroud eltiltása miatt nem vehetett részt a Fiorentina elleni találkozón. A Milan 1-0-ra megnyerte a mérkőzést, Camarda pedig a 83. percben léphetett pályára.

Mindössze 15 évesen és 260 naposan döntött tehát rekordot Francesco Camarda. Szolgálataiért állítólag a Dortmund és a Manchester City is érdeklődik.

Az eddigi rekordot a bolognai Wisdom Amey tartotta, aki 2021. májusában a Bologna-Genoa mérkőzésen 15 évesen, 9 hónaposan és 1 naposan debütált. Előtte egy bizonyos Amedeo Amedei nevéhez fűződött a rekord, aki a Roma színeiben egy 2-2-re végződött AS Roma-Fiorentina mérkőzésen játszott 15 évesen, 9 hónaposan és 5 naposan. Arra a találkozóra még 1937. május 1-jén került sor.

Hogy jó-e így a szabály Fejér vármegyében vagy sem, azt mindenki eldöntheti maga. Mindenesetre a nemzetközi gyakorlat felhívja rá a figyelmet, hogy érdemes volna talán a fiatalok testi érettségét is figyelembe venni, nem csak az életkorát, és ez talán a létszámproblémákon is enyhíthetne.

Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Email
RSS
INSTAGRAM

Vélemény, hozzászólás?