Miért nem folytatódik az Alba Liga?

Fejér megye, Kispályás bajnokság
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Email
RSS
INSTAGRAM

A bajnokságot leállították a járványhelyzetre hivatkozva, holott minden adott lenne a folytatásra.

November 9-én körüzenetben jelezte az Alba Liga vezetősége a csapatvezetőknek, hogy az Alba Liga Bajnokságok harminc napon át, 2020. december 11-ig szünetelnek. Azóta mérkőzés nem került megrendezésre sem az alap csoportokban, sem a harmadosztályban.

Lapunk utánajárt, hogy mi lehet ennek az oka. A járványügyi intézkedésekben szerepel ugyan, hogy tilos a köztelrületen, nyilvános helyen, valamint sportpályákon a csapatsportok – különösen a labdarúgás, a jégkorong, akézilabda, a kosrálabda, a röplabda – gyakorlása, ugyanakkor szerepel egy fontos kivétel. Ezeket a védelmi intézkedéseket nem kell alkalmazni a sportról szóló törvénynek megfelelően versenyszerűen sportoók számára tartott tréning és sportrendezvény alkalmával.

Az MLSZ által rendezett mérkőzések, beleértve az Alba Liga mérkőzéseit is ide tartoznak. Minden labdarúgó igazolással rendelkezik, pontrendszerben szerepel, azaz versenyszerűen sportol. Egyáltalán nem szerepel olyan kitétel, hogy zárt térben ne lehetne mérkőzést játszani, vagy hogy kispályás mérkőzéseket versenyszerű szinten ne lehetne lebonyolítani.

Tekintettel arra, hogy az Alba Liga mérkőzéseinek helyt adó székesfehérvári Főnix csarnok nem egy iskola tornaterme, azzal a kérdéskörrel nem is kell foglalkozni, hogy mi a helyzet, ha a járványügyi rendeletek miatt az iskolákat – velük együtt azok tornatermét – lezárják. Ez ebben a helyzetben egész egyszerűen nem releváns kérdés.

Mindeközben a Megyei Futsal Tornarendszerű Bajnokság U-11 E csoportjában 2020. december 5-én három mérkőzést is sikerrel lebonyolítottak, mindezt úgy, hogy 12:00, 12:35 és 13:10 volt a mérkőzések kezdési időpontja. A második fordulót 2020. december 13-án zavarták le 9:00, 9:35 és 10:10-es kezdéssel.

Rendeznek mérkőzéseket Székesfehérváron a Köfém Sportcsarnokban is, ott a Megyei Futsal Tornarendszerű Bajnokság U-11 F csoportja lépett pályára 2020. december 13-án 13:00-kor, 13:35-kor és 14:10-kor. Mivel megesik, hogy egymás után két meccset is játszik egy csapat, így gyakorlatilag három együttes kerete kerül valamilyen mértékű kontaktba egymással, a csarnokok méretéből adódóan aligha tartható másfél méter távolság, fertőtlenítésre pedig egész egyszerűen nincs idő.

S ha mindez nem volna elég, a Vok sportcsarnokban is rendeztek mérkőzéseket. Példának okáért 2020. december 5-én 8:30-tól, 10:15-től és 10:50-től is pattogott a labda a Megyei Futsal Tornarendszerű Bajnokság U-13 D csoportjában, majd 2020. december 13-án 11:30-tól egészen 14:25-ig 35 percenként kezdődött egy újabb mérkőzés. Emlékeztetőül: ugyanitt a Fehérvári Futballfesztivál nem került megrendezésre nézők nélkül sem a két ünnep között.

Az U15-ösök is pályára léptek már a Főnix Műfüves Csarnokban, 2020. december 13-án 15:00-kor, 15:45-kor és 16:30-kor rendezték a Megyei Futsal Tornarendszerű Bajnokság U-15 D csoportjának első fordulóját.

Azt, hogy mindezek fényében az Alba Liga jegelése miért folytatódik, és miért nincs napirenden annak folytatása, jótékony homály fedi.

Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Email
RSS
INSTAGRAM

Vélemény, hozzászólás?