Mi lesz veled, megyei foci?

Fejér megye, Fejér Megye I, Fejér Megye II, Fejér Megye III

Fogynak a játékosok, elfogynak a csapatok…

Csete Krisztián egyik cikkünk alatt egy hozzászólásban jól összefoglalta, mi a gond az amatőr labdarúgással Fejér megyében, amit ezúton is megosztunk weboldalunkon:

“Nos, nem kell nagy jóstehetség hozzá, hogy kijelentsem, a következő 2-4 évben egyre kevesebb település csapata fogja tudni teljesíteni az utánpótlással kapcsolatos elvárásokat. És már nem csak azzal lesz gond, hogy a megyei I-es csapatok visszalépnek majd, mert nem tudnak összeszedni 5 utánpótlás csapatot, de még a megyei II-ben is vért izzadnak majd azért, hogy egy ifjúsági csapatra való játékost egy teljes szezonra mozgásban tudjanak tartani.

A labdarúgásba egyre kevesebb gyermek áramlik be az alacsonyabb osztályokban. Aki még szeretne is labdába rúgni, meg még némi tehetsége is van, azokat sorra lehalásszák a nagyvárosi TOP klubok, vagy az akadémiák. A falusi csapatok ifjúsági korú játékosai egy héten 2-3 bajnokit játszanak, hogy működjön a rendszer, kockáztatva ezzel a korai kiégést, valamint a kisebb-nagyobb sérüléseket. A másik irányból megközelítve pedig számtalan 35 feletti játékos van még a megyei bajnokságokban. Rögzítsük gyorsan, nem csak darabszámnövelés miatt! Egész egyszerűen a tudásuk és a foci iránt mutatott alázatuk nélkül sokkal szürkébb és unalmasabb lenne a foci.

Véleményem szerint a át kell gondolni a megyei labdarúgásban dolgozóknak az utánpótlás előírásokat. Évről-évre csökken a rendszerbe bekapcsolódó (Bozsik Program) gyermekek száma, ami sajnos teljesen normális, hiszen egyre kevesebb gyermek születik, s ők a szüleikkel együtt egyre több sportág közül választhatnak. Nem utolsó sorban pedig egyre több azon gyermek száma, akik egyáltalán nem sportolnak semmit. Hosszan, nagyon hosszan lehetne beszélni a tapasztalatokról, de a lényeg az, hogy az utánpótlásban számításba vehető gyermekállomány csökkenése miatt 10 év múlva reálisan egy 12 csapatos megyei I-et, két 12 csapatos megyei II-t és három 12 csapatos megyei III-at tudok elképzelni. Jelen pillanatban Fejér Megyében 74 településnek (község és város egyben) van legalább egy felnőtt labdarúgó csapata (108 település van a megyénkben). Összesen 84 csapat játszik a felnőtt bajnokságokban. Szerény becslésem szerint 10 év múlva 65 településnek lesz összesen 72 csapata. Hogy egyesülések lesznek, vagy netán valahol teljesen meg fog szűnni a foci? Nem tudom. De igazából olyan döntést nem lehet hozni, amivel ez a csökkenés megállítható lesz. Maximum a negatív hatásokat lehet majd mérsékelni!”

Te mit gondolsz, van megoldás a létszámproblémákra, visszafordítható a folyamat?

3 comments

  • Véleményem szerint nem forditható vissza mert , minden kis gyerek PROFI akar lenni és sajnos megye 2 megye 1 be nem kapja meg azokat az alapokat mivel lehet tovább menni MB1 vagy akár külfödre .
    Én szerintem minimalizálni kéne az után pótlást mert sajnos rengeteg helyen problémát jelent az is hogy a felnőtt keretbe össze vadásszanak 15 embert ..

  • Bozsikot be kell vinni az általános iskolákba!!! A M.I.csapatoknak legyen U/16. U/21.A felnőtt csapat melet!!ha van rá lehetősége indítson másik korosztájt ere kapjanak külön támogatást.nagyobb támogatást a utánpótlás oknál.az a csapat aki saját neveléséböl tartya fent magát kapjon plusz jutatást az utánpótlásra.a vidéki falusi csapatokra gondoltam.

  • 2014-ben elkezdödött, mikor a Sárosd kénytelen volt visszalépni a megyei 1-től, mert nem tudta kiállítani a plusz kötelező csapatot (amit egy év múlva megszűntettek)! A hatalom erőszakos,ki ha ő nem hozzállása végett. A résztvevők, a csapatvezetők megkérdezése nélkül döntenek. A megyei 1 kisvárosi csapatait erőltetik, adóforintjaink tömésével. A kis klubbok úgy érzik szélmalom harcot folytatnak! A természetes verseny megszünt! A megye 2 nyertese nem kerülhet fel mert NINCS licensz. Amatőr fociról beszélünk! Az Isten szerelmére kit érdekel a hülyeség! Ha megnyerte ott a helye! A klubnál dolgoztak érte!
    Sajnos az irányítás nem ezt szeretné, és ezzel sok KÁRT tesz. De mire észreveszik, hogy rossz úton járnak, már késő lesz helyrehozni a hibát!

Vélemény, hozzászólás?