Interjú: Visszavonul Hajdu Balázs játékvezető!

Fejér megye

13 és fél év játékvezetői pályafutás után, mégis meglepően fiatalon döntött a visszavonulás mellett Hajdu Balázs játékvezető. Exkluzív interjú keretein belül árulta el a spori döntésének hátterét.

Meglepően fiatalon döntöttél a visszavonulás mellett. Minek köszönhetően határoztál így?

Hajdu Balázs: Annak ellenére, hogy még csak 28 éves leszek, 13 és fél év játékvezetői pályafutás áll mögöttem, emiatt én már idősnek számítok. A viccet félretéve, hétfőtől péntekig elég sokat dolgozom (ahogy mindenki más is), az utóbbi időben nagyon fáradtan mentem mérkőzésekre. Meglehetősen zavart, hogy helyenként nem tudtam azt a teljesítményt hozni, amit én elvártam magamtól, illetve, amit a mérkőzések megkívántak. Úgy éreztem, hogy szükségem van a hétvégére, hogy fel tudjak töltődni, ez áll a döntésem hátterében.

Hajdu Balázs számos rangadót fújt az elmúlt 13 és fél esztendő során
Hajdu Balázs (középen) számos rangadót vezetett az elmúlt 13 és fél esztendő során

Mikor fogalmazódott meg benned először a visszavonulás gondolata, és mikor hoztad meg végérvényesen a döntésedet?
Hajdu Balázs: Az elmúlt fél évben már fontolgattam a dolgot, aztán a nyár elején határoztam el, hogy kihagyom az edzőtábort.

Pályafutásod során mi volt az a momentum vagy mérkőzés, amire szívesen tekintenél vissza akár évtizedek múlva is?
Hajdu Balázs: Szerencsére megadatott, hogy a magyar labdarúgás harmadik vonalában vezethettem mérkőzéseket, ezek közül mindegyik kedves emlék. Csepelen, ahol a futballnak több évtizedes hagyománya van, mindig élmény volt működni. Ezek mellett jutott néhány megyei rangadó is, pályafutásom egyik kiemelkedő pontja volt az Aba-Sárvíz – Baracs összecsapás a 2015/2016-os idényből, ami a bajnoki címről, és ezzel együtt a feljutásról döntött. Nyugodtan ki merem jelenteni, hogy asszisztenseimmel együtt nagyszerű teljesítményt nyújtottunk.

Hajdu Balázs (balra) befejezi játékvezetői pályafutását
Hajdu Balázs (balra) befejezi játékvezetői pályafutását

Mi volt a legkomikusabb jelenet, ami történt veled játékvezetői karriered során?
Hajdu Balázs: Nagyon nehéz kiemelni egyetlen jelenetet, természetesen többször eltaláltak labdával, sikerült rossz helyre állnom. Egy alkalommal egy kapura lövés pattant le a tarkómról, mire a lövést megeresztő játékos a következőt mondta: „Spori! Egyet lövünk kapura egész meccsen, azt is kifejeli?!” Ezenkívül rengeteg vicces mondat hagyta el a játékosok száját, többször előfordult, hogy együtt nevettünk a pályán.

Mi fog a leginkább hiányozni a játékvezetéssel kapcsolatban?
Hajdu Balázs: Egyértelműen a kiváló kollégák, a közös utazások, a meccs előtti és utáni hangulat fog hiányozni. Igyekszem tartani a kapcsolatot, nem szeretnék teljesen kikerülni ebből a „családból”. Vannak kollégák, akikkel rendszeresen összejárunk, azt sem zárom ki, hogy nézőként kilátogatok néhány mérkőzésre.

Nemrégiben bevezették a “kettős büntetés” eltörlését, azaz a gólhelyzetben a 16-oson belül elkövetett szabálytalanság esetén már nem kell kiállítani a vétkes játékost. Ez komoly vitákat vált ki a mai napig, te jónak tartod ezt a szabályt?
Hajdu Balázs: A szabály szerint akkor nem szükséges kiállítani a vétkes játékost, ha a 16-oson belüli szerelése a labdára irányul, csak mondjuk késik egy ütemet. Ha egy játékos például ellenfele visszahúzásában vétkes, akkor a kiállítás továbbra helyes döntés. Fontos, hogy a játékosok, sportvezetők tisztán lássanak ebben a kérdésben, és akkor van értelme a szabálymódosításnak. Ha mindenki tisztában van a szabállyal, akkor a módosítás a sportág érdekeit szolgálhatja.

Az utóbbi időben meglehetősen furcsa szabályváltoztatási ötletek láttak napvilágot, mint például a tiszta játékidő bevezetése, a büntetők helyett a rávezetés vagy a sárga lap helyetti időbüntetés. Ezekről mi a véleményed?
Hajdu Balázs: A labdarúgás szabályainak apró módosításai teljesen rendben vannak, ezek azonban gyökeresen átalakítanák a játékot, emiatt elveszik az a varázs, amiért a futball szeretjük. Tiszta játékidő, rávezetés, és időbüntetés létezik az általam hőn szeretett jégkorongban, tehát ha ilyet akarok látni, kimegyek a csarnokba.

Egyre inkább erősödnek a hangok, hogy be kellene vezetni a videóbírót. Megyei szinten a legtöbb helyen nem adottak a technikai feltételek, így egyesek szerint nem volna egységes a labdarúgás, ha csak magasabb szinteken lenne videóbíró. Te mit gondolsz erről? Vagy elég lenne az alapvonali asszisztens?
Hajdu Balázs: Nyilván a megyében erre nincsen lehetőség, de nem is itt mozognak dollár, euró és fontmilliók a piacon. Ahol ilyen magas összegek repkednek, ott lehet létjogosultsága a videóbírónak. Ha ez kell ahhoz, hogy csökkenjen a hibaszázalék, akkor hadd szóljon. Az alapvonali asszisztens a gól/nem gól helyzetben, büntetőterület felügyeletében segíthet, ám a lesek elbírálásban nem tud dönteni. A videóbíró lefedné az összes kényes területet.

Mit gondolsz a sportág jövőjéről? Mennyire adnál teret a technikának annak érdekében, hogy jobb döntések szülessenek kiélezett helyzetekben?
Hajdu Balázs: A sportág jövője fényes, zsákszámra öntik a pénzt a labdarúgásba, még hazánkban is. Véleményem szerint a futball még mindig népszerű mozgásforma a gyerekek körében, ezt a helyzetet kell fenntartani, illetve erősíteni. A játékvezetés technikai eszközökkel való támogatása egy szükséges lépés. A beep jelzéssel ellátott zászló, kommunikációs szett már most is sokat segít, a videóbíró pedig talán levenne egy kisebb adag felelősséget a játékvezető válláról.

Hajdu Balázs

A hírek szerint a játékvezetéstől való visszavonulásod ellenére nem szakadsz el teljesen a futballtól…
Hajdu Balázs: A futballtól teljesen elszakadni soha nem fogok, része az életemnek, és szerintem mindig az is marad. A Fehérvár Junior FC csapatával a kispályás bajnokságban szerepelünk, én a kapuban nyújtott teljesítményemmel igyekszem segíteni a társaimat. Szerencsés a helyzet, ez egy baráti társaság, ismerjük egymást régóta.

Elképzelhető, hogy visszatérsz egyszer, mint játékvezető?
Hajdu Balázs: Minden elképzelhető, ezt majd az idő eldönti. Az biztos, hogy most pihenésre van szükségem, fásultan, kevésbé motiváltan nincs értelme csinálni. Köszönettel tartozom az elnökségnek, a kollégáknak a lehetőségért, a támogatásért, az élményekért. Köszönöm a családomnak is, hogy ezt a sok lemondással járó életformát támogatták, segítették. Visszatérésemre visszatérve (:D), el tudom képzelni magamat ellenőrként, fiatalokat segítő mentorként, ám ez még a jövő zenéje.

Vélemény, hozzászólás?