Európa 5 leggazdagabb futball klubja: ki vezeti a listát?

Fejér megye, Fejér Megye I
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Email
RSS
INSTAGRAM

Meg tudjátok vajon tippelni a világ leggazdagabb futballklubját? Most a tavalyi gazdasági mutatók alapján elhoztuk az öt leggazdag fociklubbot – nézzük is azonnal a top 5-ös listát.

Ha a leggazdagabb lista megtippelése helyet, inkább a konkrét meccsekre tippelnétek, akkor regisztrálni és fogadni az alábbi linken tudtok.

Mi alapján értékelik a futball klubokat?

Nehéz feladat definiálni azt, hogy melyik futballklub is számít a „leggazdagabbnak”. Milyen gazdasági mutató alapján érdemes értékelni egy klubot? A bruttó bevételek alapján? Hiszen akkor teljesen eladósodott klubok is felkerülnek a listára. Vagy éppen a nettó profitot vegyük figyelembe? Akkor viszont a gazdaságilag jól teljesítő, azonban összességében viszonylag kevés pénzzel rendelkező klubok kerülnek a lista elejére, amely megint csak nem tökéletes megoldás.

A fenti kérdésre talán nincs egyértelmű jó válasz. A Deloitte tanácsadócég azért minden évben létrehozza az ún. Futball Pénz listáját, ahol a leggazdagabb klubokat rangsorolják a világon a befolyt bevételek alapján. Ahogy már a fenti kérdésekből is láthatjátok, a lista egyáltalán nem tökéletes, azonban jó kiindulópont ahhoz, hogy a „legpénzesebb” csapatok listáját kigyűjthessük – miközben persze a helyi téli transzferszezon miatt is izgulunk.
Íme a top 5 leggazdagabb klub Európában!

1. Barcelona

A Barcelona 2021-ben továbbra is megtartotta vezető pozícióját a listán, bár a többi klubhoz hasonlóan a 2019-2020-as szezon (a 2021-es lista által vizsgált utolsó idény) komoly bevételcsökkenést hozott. A Barcelona a 2019-2020-as szezonban több mint 700 milllió eurós bevételt hozott. Azonban azt sem felejthetjük el, hogy a klub által felhalmozott adósság az 1 milliárd eurót is túllépte azalatt. Kérdéses, hogy Messi távozása a klubtól, hogy befolyásolja a Barcelona anyagi helyzetét jelenleg.

2. Real Madrid

Második helyen az El Classico másik fele, a Real Madrid áll, és valószínűleg ez sem okozott nagy meglepetést az olvasóknak. A Real Madrid szintén több mit 700 millió eurós bevételt tudott elkönyvelni a 2021-es lista alapján, amellyel éppen csak lemaradtak az első helyről a listán. A csökkenő bevételek itt is egyértelműek voltak.

3. Bayern München

A dobogó legalsó helyére a Deloitte listája szerint a Bayern München tudott felkapaszkodni, amely bevételek szempontjából már csak a 600 millió eurós határt tudta meglépni. A német mezőnyből azért kiemelkedik a Bayern, hiszen a top 10-be más német klub nem tudott bekerülni. (A Borussia Dortmund a 12. helyre tudott felkapaszkodni csak.)

4. Manchester United

Leggazdagabb (de legalábbis a legtöbb bevételt hozó) angol klub a Manchester United volt, amely a lista szerint kicsivel több, mint 580 millió eurót tudott hozni a házhoz. Érdekesség, hogy bár a top 20-as lista elsősorban az angol topcsapatokkal van tele, a top 3-ba a 2021-es lista szerint sem tudott egyik PL csapat sem bekerülni.

5. Liverpool

A top 5-be még egy angol klub, a Liverpool jutott be, éppen csak megelőzve a Man City és a PSG bevételeit.
A top 10-be a fenti klubok mellett még a Chelsea, a Tottenham és a Juventus tudott bekerülni. Ahogy már fentebb is említettük, az angol csapatok képviselik magukat a legnagyobb számban a listán. A 2022-es lista várhatóan februárban kerül publikálásra, és komoly változásokat hozhat mind a dobogós helyek, mind a top 10 vagy 20 tekintetében is. Komoly új erőt képviselhet majd a Newcastle csapata, amely a szaúdi befektetésekkel megsegítve jelentős bevételnövekedésre számíthat (még a nagyon gyenge szereplés ellenére is). De kérdéses még az is, hogy Messi vagy éppen Ronaldo átigazolása miként befolyásolta régi és új klubjaik bevételeit.

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Email
RSS
INSTAGRAM

Vélemény, hozzászólás?