3 lehetséges új szabály, aminek örülhetnének is a drukkerek?

Fejér megye, Fejér Megye III
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Email
RSS
INSTAGRAM

Bár sokak szerint a labdarúgás szabályai szentek és sérthetetlenek, azért az elmúlt években, évtizedekben bőven láthattunk változtatások a sportban. Az alábbi cikkben egy kérdéssel játszunk el: milyen szabályváltoztatásokat hozhat a jövő?

Milyen fociszabályokon lehetne változtatni a jövőben?

Egy-egy szabályváltoztatás meccsek és akár bajnokságok eredményeit, és így a labdarúgás sportját is gyökeresen megváltoztathatja. Ezért mindenképpen óvatosan kell ezekkel bánnunk. Azonban még így is van néhány olyan terület a futballban, ahol el tudunk játszani a gondolattal – mi lenne, ha máshogy lenne? Most 3 lehetséges szabályváltoztatást hoztunk el, ami talán nem okozna túl nagy fejfájást a játékosoknak, szurkolóknak, játékvezetőknek vagy a sportfogadóknak. (Akit utóbbi érdekel az ezen link segítségével bónuszt tud szerezni az oldalon).

1. Nincs csere a hosszabbításban

Hányszor láttuk már azt a meccseken, hogy a győzelemre álló csapat játékosa lassan, minden lépését háromszor végiggondolva sétál le a pályáról a hosszabbítás közepén? Sok-sok edző és csapat esetében egyértelmű taktika, hogy a sérülések miatti hosszabbításban a cseréket a lehető leghosszabb ideig húzzák, hogy ezzel is értékes időt vegyenek el a gólszerzéstől. Teljesen érthető stratégia ez persze, azonban a játékot meglehetősen unalmassá tudja tenni. Ha a hosszabbításban nem lehetne cserélni, nem állna fenn ez a probléma. Sokszor sokkal izgalmasabb végjátékokat eredményezhetne.

Természetesen sérülés esetén már könnyen hátrányba is kerülhetne az a csapat, aki az utolsó néhány percet emberhátrányban kényszerülne eltölteni a szabályváltoztatás miatt.

2. Egy rúgásos büntető

Kicsit nehezen értelmezhető első látásra ez a lehetséges szabályváltoztatás, hiszen a büntetőrúgás már most is egy rúgásos elméletben. Azonban a gyakorlatban pontosan tudjuk, hogy nem teljesen így működik ez. Ha ugyanis a kapus kivédi a labdát és az játékban marad, akkor simán kap a büntetőt rúgó játékos egy újabb esélyt a gólszerzésre – mely nem egy alkalommal vezetett már győztes találathoz is.

Sokan gondolják azt a futball világában, hogy a 11-es rúgás már így is túl egyszerű lehetőséget biztosít a gólszerzésre. Nem lehet, hogy izgalmasabb lenne ez, ha valóban csak egy rúgásra korlátoznánk?

3. 10 perces kiállítás sárgalap esetén

Jó pár egyéb sportban láthatunk kiállításos büntetést a szabálytalanságok esetén. A jégkorongban például gyakori, hogy kisebb szabálytalanságokat 2 perces kiállítással büntetnek. Ezalatt a másik csapat emberelőnybe kerül, a büntetett játékosnak ugyanis el kell hagynia a pályát a büntetés letöltésének végéig.

Mivel az első sárgalapnak a labdarúgásban nincs igazán „tétje” a játékosok sok esetben nem is tartják problémásnak az első szabálytalanság elkövetését. Azonban, ha itt is fennállna az azonnali büntetés esélye, lehetséges, hogy kétszer is meggondolnák mielőtt valamilyen sportszerűtlen cselekedetbe vágnának bele.

A labdarúgás esetében mondjuk nehéz lenne ez a szabályt igazságosan bevezetni. A fentebb említett jégkoronggal ellentétben, a fociban nem állítják meg a meccs idejét egy-egy befújás alatt. Így a kiállítás idejének számon tartása is problémás lenne.

Végszóként

A fenti lehetséges szabályváltoztatások esetében is láthatjuk, hogy a legtöbbször nem fekete-fehér a szabályok mellett és ellen szóló érvek esete. A legtöbb vitás kérdés a futballban (pl. a meccsek büntetőkkel való eldöntése vagy éppen a les kérdése) nem válaszolható meg egy egyszerű ’igen, ez a szabály jó’ vagy ’nem, ez a szabály borzalmas’ válasszal. Azonban mindig érdemes gondolkodni azon, hogy mivel tudjuk fejleszteni, javítani és még élvezetesebbé vagy éppen sportszerűvé tenni a játékot. Lehetséges, hogy a fenti szabályok sosem kerülnek bevezetésre és lehet, hogy a legtöbben még nevetnek is ezeken. A kérdés akkor is marad – mi lenne, ha?

Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Email
RSS
INSTAGRAM

Vélemény, hozzászólás?